Frederique Constant Highlife Chronograph Automatic: nové duo chronografů

Kolekce Highlife od společnosti Frederique Constant letos slaví pětadvacáté výročí a při této příležitosti představuje zcela nové varianty svého sportovního modelu Chronograph Automatic s průměrem pouzdra 41 milimetrů.

První dvě edice se vzájemně doplňují: jedna je nelimitovaná edice s nádherně elegantní kombinací růžově pozlaceného pouzdra a půlnočně modrého číselníku; druhá je limitovaná edice 1888 kusů v ocelovém pouzdře a nabízí neobvyklou kombinaci opálového číselníku se zelenými sčítači, které udávají moderní, sportovnější tón. Tyto dva kusy, poháněné automatickým kalibrem FC-391 s 60hodinovou rezervou chodu, se dodávají se dvěma, respektive třemi vyměnitelnými řemínky, jak je zvykem.

Kolekce Highlife značky Frederique Constant předběhla svou dobu, když se v roce 1999 objevila na hodinářské scéně s vyměnitelným integrovaným řemínkem, designem odpovídajícím nejlepším tradicím švýcarského hodinářství, vysokou úrovní zpracování a pečlivou pozorností věnovanou detailům – to vše za dostupné ceny, které umožňují co nejširší dostupnost luxusu Swiss Made. Obnovení kolekce v roce 2020, doprovázené hudebníkem, producentem a ambasadorem značky The Avener, se okamžitě ukázalo jako jeden z největších úspěchů manufaktury.

Uvedení dalších dvou nových referencí je tedy významnou událostí, která rozšiřuje velikost sbírky a především poskytuje sběratelům dvě zcela odlišné alternativy. První z nich nyní vstupuje do standardní kolekce a představuje novou variantu Highlife Chronograph Automatic s vůbec první edicí v pokoveném růžovém zlatě. Tato luxusní volba přináší model, který je stále cenově dostupný a zároveň přidává nádech zlata – klíčovou součást tradičního, noblesního étosu jemné hodinářské výroby. Modrý číselník a řemínek a stříbrné sčítače potvrzují nestydatě moderní styl tohoto kousku. Ocenit pak lze zejména precizně zpracované detaily: ručně leštěné ručičky, střídání leštěných a saténových povrchů a možnost volby modrého semišového řemínku s reliéfem krokodýlího vzoru vedle alternativy v podobě kaučukového řemínku.

Druhý kus se ubírá zcela jiným směrem; je striktně omezen na pouhých 1888 hodinek, což z něj činí vzácný sběratelský kousek. Je to teprve podruhé za poslední tři roky, co Frederique Constant vyrobil limitovanou edici ocelových hodinek Highlife Chronograph Automatic.

Ocelové pouzdro je předzvěstí sportovního temperamentu; volba řemínků a jedlově zelené sčítače dále potvrzují outdoorové poslání tohoto kousku. V kombinaci se zeleným semišovým řemínkem pro nošení ve městě zůstává tato varianta decentně nenápadná, zatímco další dva řemínky (jeden z broušené leštěné oceli, druhý z kaučuku) ji utvrzují v tom, že je připravena prozkoumávat planetu; obrys zeměkoule vyrytý na povrchu opálového číselníku potvrzují právě i toto poslání.

Obě sestry, každá s vlastním temperamentem, sdílejí stejné srdce: kalibr FC-391, který pohání ukazatel hodin, minut a sekund a okénko s datem. Tento spolehlivý a osvědčený strojek je již součástí dvou stávajících chronografů Highlife Automatics z kolekce a nabízí 60hodinovou rezervu chodu, který hodinky pohodlně přenese přes víkend. Takže ti, kteří si hodinky sundají v pátek večer, zjistí, že v pondělí ráno stále věrně ukazují čas. Kalibr, který je viditelný přes safírové zadní dýnko, je opatřen dekorem Côtes de Genève a je vhodně uložen v pouzdře o průměru 41 milimetrů, které je zaručeně vodotěsné do 10 ATM (100 metrů).

Přejít nahoru