Hodinářský slovník – základní komplikace

Chronograf nebo chronometr, tachymetr nebo telemetr – to jsou pojmy, které se v hodinářství často pletou. Proto Vám v tomto článku představíme nejběžnější hodinářské komplikace, jejich funkce a vše uvedeme na pravou míru.

Co je to hodinářská komplikace?
Hodinářská komplikace je jakákoliv funkce mechanických hodinek nad rámec základního ukazování hodin, minut a sekund. Tyto komplikace přidávají hodinkám další funkčnost a často zvyšují jejich hodnotu a složitost. Může jít o jednoduché funkce, jako je měsíc v roce a den v týdnu, nebo velmi složité mechanismy, jako je věčný kalendář a tourbillon.

Chronograf

Chronograf je komplikace, která funguje jako stopky. Umožňuje měřit uplynulý čas nezávisle na hlavním čase, obvykle s tlačítky pro spuštění, zastavení a resetování měření.

Věčný kalendář (Perpetual Calendar)

Věčný kalendář je komplikace, která automaticky zohledňuje délku měsíců i přestupné roky, což znamená, že kalendář na hodinkách nemusí být ručně nastavován.

Minute Repeater (minutový opakovač)

Minute repeater je komplikace, která akusticky oznamuje čas pomocí zvonění. Obvykle se používá kombinace gongů a kladívek pro oznámení hodin, čtvrthodin a minut.

Moon Phase (Měsíční fáze)

Měsíční fáze je komplikace zobrazující aktuální fázi Měsíce, což je funkce užitečná pro astronomy i milovníky estetiky hodinek.

Power Reserve Indicator (Ukazatel rezervy chodu)

Tato komplikace ukazuje, kolik energie zbývá v hlavní pružině hodinek, což je důležité pro uživatele mechanických hodinek, aby věděli, kdy je potřeba hodinky znovu natahovat.

GMT/Dual Time

GMT (Greenwich Mean Time) komplikace umožňuje zobrazení dvou časových zón současně. To je užitečné pro cestovatele a lidi, kteří potřebují sledovat čas v různých částech světa.

Annual Calendar (Roční kalendář)

Roční kalendář zohledňuje délku měsíců s 30 a 31 dny, ale na rozdíl od věčného kalendáře nebere v úvahu přestupné roky. Musí být tedy jednou ročně ručně nastaven.

Flyback Chronograph

Flyback chronograph je speciální typ chronografu, který umožňuje resetovat a znovu spustit stopky jedním stiskem tlačítka, což je užitečné pro rychlé po sobě jdoucí časoměření.

Tachymetr

Tachymetr je stupnice na lunetě nebo číselníku hodinek, která umožňuje měřit rychlost na základě uplynulého času. Nejčastěji se používá v kombinaci s chronografem.

Telemeter

Telemeter je stupnice, která umožňuje měřit vzdálenost na základě rychlosti zvuku. Měří se časový rozdíl mezi vizuálním a zvukovým vjemem události (např. blesku a hromu) a pomocí této stupnice lze určit vzdálenost.

Big Date (Velké datum)

Velké datum je komplikace, která zobrazuje datum ve velkém okénku na číselníku, často pomocí dvou samostatných disků pro jednotky a desítky.

Alarm (Budík)

Alarm je komplikace, která umožňuje nastavit čas, kdy hodinky vydávají zvukový signál nebo vibrace, což je užitečné pro připomenutí událostí nebo probuzení.

World Time (Světový čas)

Světový čas je komplikace, která umožňuje zobrazit čas v několika různých časových zónách současně, obvykle pomocí rotujícího disku s názvy měst nebo míst.

Altimeter (Výškoměr)

Výškoměr měří nadmořskou výšku, což je užitečné pro horolezce a letce.

Pulsometr

Pulsometr je komplikace, která umožňuje měření tepové frekvence. Obvykle je na číselníku speciální stupnice, která pomáhá určit tep za minutu na základě počtu tepů během určitého časového intervalu.

Héliový ventil

Héliový ventil (Helium Escape Valve nebo Helium Release Valve) je specifická hodinářská komplikace, která se nachází na některých potápěčských hodinkách. Tato komplikace je navržena pro profesionální potápěče, kteří pracují ve velkých hloubkách a stráví dlouhou dobu v tlakových komorách, kde je směs dýchacího plynu často obohacena o hélium.

Jak funguje héliový ventil:

  1. Hélium ve vysokotlakových prostředích: Když potápěči tráví dlouhé období v tlakových komorách, malé molekuly hélia mohou proniknout do hodinek a hromadit se uvnitř pouzdra.
  2. Nárůst tlaku: Při dekompresi, když potápěči stoupají na povrch, vnější tlak rychle klesá, zatímco tlak uvnitř hodinek zůstává vysoký kvůli zachycenému héliu. Tento rozdíl může způsobit, že sklíčko hodinek praskne nebo se oddělí od pouzdra.
  3. Únik hélia: Héliový ventil umožňuje héliu bezpečně uniknout z hodinek, čímž se vyrovná tlak mezi vnitřkem a vnějškem hodinek a zabrání poškození.

Chronometr

Hodinky označované jako chronometry jsou certifikované oficiálními institucemi, jako je například COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) ve Švýcarsku. Chronometrické hodinky jsou zaručeně přesné a spolehlivé.

Day/Night Indicator (Ukazatel dne a noci)

Ukazatel dne a noci zobrazuje, zda je aktuální čas ve dne nebo v noci, obvykle pomocí rotujícího disku s obrázky slunce a měsíce.

Tourbillon

Tourbillon je sofistikovaná hodinářská komplikace, kterou vynalezl švýcarský hodinář Abraham-Louis Breguet v roce 1795 a patentoval ji v roce 1801. Hlavním účelem tourbillonu je zvýšení přesnosti mechanických hodinek tím, že kompenzuje vliv gravitace na přesnost chodu.

Přejít nahoru